leśny mech

Składniki:
220 g mrożonego szpinaku (przed odsączeniem) - przed dodaniem najlepiej jeszcze zblendować

1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
1 jajko
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

śmietana kremówka
cukier puder do smaku
nasiona granatu do przystrojenia


Miksujemy jajko z cukrem. dolewamy olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kiedy składniki będę dobrze pomieszane dodajemy rozmrożony i odsączony szpinak.

Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości. 



Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. (sprawdzamy patyczkiem). Po ostygnięciu ścinamy górę i nakładamy ubitą śmietanę. Górną część ciasta rozkruszam​y​  ręcznie lub melakserem.


Posyp​ujemy bitą śmietanę rozkruszonym ciastem i ​przystrajamy nasionami granatu.

Przed podaniem najlepiej na chwilkę włożyć do lodówki.


Komentarze