Składniki:
220 g mrożonego szpinaku (przed odsączeniem) - przed dodaniem najlepiej jeszcze zblendować
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
1 jajko
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
śmietana kremówka
cukier puder do smaku
nasiona granatu do przystrojenia
Miksujemy jajko z cukrem. dolewamy olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kiedy składniki będę dobrze pomieszane dodajemy rozmrożony i odsączony szpinak.
Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości.
Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. (sprawdzamy patyczkiem). Po ostygnięciu ścinamy górę i nakładamy ubitą śmietanę. Górną część ciasta rozkruszamy ręcznie lub melakserem.
Posypujemy bitą śmietanę rozkruszonym ciastem i przystrajamy nasionami granatu.
Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. (sprawdzamy patyczkiem). Po ostygnięciu ścinamy górę i nakładamy ubitą śmietanę. Górną część ciasta rozkruszamy ręcznie lub melakserem.
Posypujemy bitą śmietanę rozkruszonym ciastem i przystrajamy nasionami granatu.
Przed podaniem najlepiej na chwilkę włożyć do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz