Składniki:
20 dag mąki
3 jajka
35 dag masła
30 dag cukru
4 łyżki kakao
3 łyżki wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżeczki brandy lub rumu
sól
100 ml naparu z mocnej kawy do nasączenia ciasta
masło i bułka tarta /mąka do wysmarowania formy do ciasta
opcjonalnie czekolada do polania góry ciasta
Foremka o długości 24 cm
I etap:
Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy połowę cukru, kakao, wodę i podgrzewamy na małym ogniu, aż do otrzymania jednolitej masy.
Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Po przestudzeniu dodajemy alkohol.
Odlewamy pół szklanki masy do przełożenia ciasta.
II etap:
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z resztą cukru do białości. Łączymy z pozostałą masą kakaową, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, starannie mieszamy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i wlewamy na ciasto delikatnie mieszając.
Wlewamy do wysmarowanej masłem i bułką tartą formy.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy ok 40-45 minut w temperaturze 180-190 stopni C.
Po przestudzeniu ciasto wyjmujemy z formy i kroimy na dwie równe części.
Jedną część nasączamy przestygłym naparem z kawy i smarujemy odłożoną masą kakaową i przykrywamy drugą częścią.
Wierzch skrapiamy zimną kawą i możemy polać roztopioną czekoladą.
Smacznego!
20 dag mąki
3 jajka
35 dag masła
30 dag cukru
4 łyżki kakao
3 łyżki wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżeczki brandy lub rumu
sól
100 ml naparu z mocnej kawy do nasączenia ciasta
masło i bułka tarta /mąka do wysmarowania formy do ciasta
opcjonalnie czekolada do polania góry ciasta
Foremka o długości 24 cm
I etap:
Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy połowę cukru, kakao, wodę i podgrzewamy na małym ogniu, aż do otrzymania jednolitej masy.
Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Po przestudzeniu dodajemy alkohol.
Odlewamy pół szklanki masy do przełożenia ciasta.
II etap:
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z resztą cukru do białości. Łączymy z pozostałą masą kakaową, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, starannie mieszamy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i wlewamy na ciasto delikatnie mieszając.
Wlewamy do wysmarowanej masłem i bułką tartą formy.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy ok 40-45 minut w temperaturze 180-190 stopni C.
Po przestudzeniu ciasto wyjmujemy z formy i kroimy na dwie równe części.
Jedną część nasączamy przestygłym naparem z kawy i smarujemy odłożoną masą kakaową i przykrywamy drugą częścią.
Wierzch skrapiamy zimną kawą i możemy polać roztopioną czekoladą.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz