Spód herbatnikowy:
opakowanie herbatników
15 dag masła
Herbatniki rozkruszamy na miazgę. Masło stapiamy, studzimy, a następnie łączymy z herbatnikami.
Dokładnie mieszamy.
Wykładamy okrągłą blachę o średnicy 24 cm.
Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu
2 jajka
4 żółtka
100 dag masła lub pół szklanki oleju
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3-4 łyżki gęstej śmietany
1 budyń waniliowy
3-4 łyżki likieru amaretto
rodzynki
Rodzynki sparzamy, zalewamy amaretto i odstawiamy.
Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno jajka i żółtka, porcjami zmielony twaróg, śmietanę, cukier i budyń. Na koniec dodajemy rodzynki z amaretto.
Masę serową wylewamy na spód z herbatników, którym wyłożona jest blacha.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika góra - dół:
180 stopni C
45 minut
4 białka
4-5 łyżek cukru pudru
Beza:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier puder.
Podpieczony sernik wyjmujemy z piekarnika. Na wierzchu rozsmarowujemy równomiernie pianę. Zmniejszamy temperaturę do 150 stopni C.
Zapiekamy ok 10-15 minut, aż beza się zarumieni.
Po upieczeniu sernik od razu wyciągamy i przechowujemy w chłodniejszym miejscu, gdyż rosa powstaje w niższej temperaturze. Rosa powstanie po ostygnięciu.
Sernik najlepiej smakuje, kiedy jest schłodzony i przechowywany w lodówce.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz