Składniki:
główka kapusty
boczek
cebulka
liście laurowe
ziele angielskie
łyżka mąki
sól
pieprz
cukier
kwasek cytrynowy
Przygotowanie:
Kapustę kroimy w paseczki. Wrzucamy do dużego garnka. Podlewamy wodą. Gotujemy.
W tym czasie przygotowujemy zasmażkę. Pokrojony boczek wrzucamy na patelnię. Kiedy wytopi się tłuszcz, dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę.
Kapusta zaczyna opadać. Dodajemy przyprawy i trochę kwasku cytrynowego, by kapusta nam nie zmiękła.
W szklaneczce mieszamy mąkę z chłodną wodą. Dodając powoli do boczku z cebulką zawiesinę, tworzymy zasmażkę.
Zasmażkę dodajemy do kapusty, którą jeszcze przez chwilę gotujemy.
Kapustę możemy podać z młodymi ziemniaczkami.
Komentarze
Prześlij komentarz