młoda kapusta gotowana

Składniki:
główka kapusty
boczek
cebulka
liście laurowe
ziele angielskie
łyżka mąki
sól 
pieprz
cukier
kwasek cytrynowy


Przygotowanie:
Kapustę kroimy w paseczki. Wrzucamy do dużego garnka. Podlewamy wodą. Gotujemy.


W tym czasie przygotowujemy zasmażkę. Pokrojony boczek wrzucamy na patelnię. Kiedy wytopi się tłuszcz, dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę.



Kapusta zaczyna opadać.  Dodajemy przyprawy i trochę kwasku cytrynowego, by kapusta nam nie zmiękła.


W szklaneczce mieszamy mąkę z chłodną wodą. Dodając powoli do boczku z cebulką zawiesinę, tworzymy zasmażkę.


Zasmażkę dodajemy do kapusty, którą jeszcze przez chwilę gotujemy.


Kapustę możemy podać z młodymi ziemniaczkami.


Komentarze