rosół

Składniki:
mięso wołowe / pręga wołowa
2 udka z kurczaka
woda

włoszczyzna (seler, por, marchew, pietruszka - korzeń i natka)
liście laurowe
ziele angielskie
sól
pieprz

makaron, najlepiej nitki


Myjemy mięso, zalewamy zimną wodą, tak by przykryła mięso. Gotujemy. Odlewamy wodę. Płuczemy mięso.

Wkładamy znów do garnka i zalewamy wodą. Włoszczyznę obieramy i dodajemy do mięsa. Dokładamy liście laurowe i ziele angielskie.

Przykrywamy garnek, zostawiając małą szparkę i gotujemy na małym ogniu prze 3-4 godziny.
Co jakiś czas zbieramy łyżką szarą pianę, nazywaną szumowiną.

Wyciągamy mięso, włoszczyznę i przyprawy. Wywar przelewamy przez sito.
Marchewkę i mięso dzielimy na kawałki.


Ugotowany makaron, odcedzamy i nakładamy na talerz. Kładziemy mięso, marchew i zalewamy rosołem. Możemy dodać natkę pietruszki.

Komentarze